huwelijksjubileum geschiedenis

huwelijksjubileum tips
huwelijksjubileum namen
huwelijksjubileum cadeausoort
huwelijksjubileum romantisch idee
huwelijksjubileum en edelstenen
huwelijksjubileum bloemen
huwelijksjubileum kleuren
huwelijksjubileum reistip
huwelijksjubileum teksten
huwelijksjubileum plaatjes
tips voor een lang & gelukkig huwelijk

oorkonde huwelijksjubileum
huwelijksjubileum oorkonde

leuke huwelijksjubileum cadeau tips
cadeautips voor huwelijksjubileum
huwelijksjubileum cadeautjes
huwelijksjubileum cadeaubon
huwelijksjubileum cadeau voor hem
huwelijksjubileum cadeau voor haar
huwelijksjubileum cadeau voor ouders

huwelijksjubileum kaarten
5-jarig huwelijksjubileum kaarten
10-jarig huwelijksjubileum kaarten
12,5-jarig huwelijksjubileum kaarten
25-jarig huwelijksjubileum kaarten
40-jarig huwelijksjubileum kaarten
50-jarig huwelijksjubileum kaarten
60-jarig huwelijksjubileum kaarten

huwelijksjubileum feestartikelen
feestartikelen huwelijksjubileum
Huwelijksjubileum geschiedenis

De geschiedenis en achtergrond voor het vieren van een huwelijksjubileum is in nevelen gehuld. Enkele feiten kennen we wel.

De eerste huwelijksjubilea die in de Middeleeuwen werden gevierd zijn het 25 en 50 jarig huwelijksjubileum. In Midden-Europa gaven mannen een zilveren of gouden krans aan hun echtgenotes, waardoor deze huwelijksjubilea hun naam kregen.

Een 25 jarig huwelijksjubileum is nog steeds een zilveren huwelijksjubileum een 50 jarig huwelijksjubileum is goud. In de loop van de jaren kregen ook andere huwelijksjubilea een eigen naam. De namen verschillen deels per land, zelfs per regio en sommige namen zijn zelfs in de loop van de jaren veranderd. Een 75 jarig huwelijk was lang een diamanten huwelijk maar toen de Engelse koningin Victoria haar 60 jarig jubileum op de troon vierde noemde ze dat een 'diamanten' jubileum. Een 60 jarig huwelijk werd sindsdien ook diamant genoemd.


Namen en lijsten voor een huwelijksjubileum

Aan het begin van de 20ste eeuw werd het gewoon om naast een 25 en 50 jarig jubileum ook het 1e, 10e, 20e en 70ste huwelijksjubileum te vieren. Hierdoor kregen deze als eerste een naam, anderen volgden al snel. Diverse lijsten werden daarna verbonden aan de huwelijksjubilea. In 1922 publiceert mrs. Emily Post, de koningin van de moderne etiquette, een lijst met cadeaus voor ieder huwelijksjubileum. De lijst bestaat nog steeds maar werd later weer aangevuld met moderne cadeaus, we hebben beide lijsten op de site geplaatst. Enkele jaren na mrs. Post publiceert 'Jewelers of America' een 'officiële' lijst met edelstenen voor ieder huwelijksjubileum. De lijst is deels geïnspireerd op de namen van de huwelijksjubilea. Voor een 35 jarig robijnen jubileum was het eenvoudig maar een 5 jarig 'houten' jubileum kreeg de saffier als edelsteen, een 2 jarig 'katoenen' huwelijk werd verbonden met de rode granaat.

Nog meer lijsten bij de huwelijksjubilea

Nadat de lange lijsten met namen voor huwelijksjubilea ingeburgerd raakten, de edelstenen en cadeaus toegevoegd waren kwamen er ook andere lijsten.

De lijst van mrs. Post werd, zoals hierboven al werd beschreven, aangevuld met meer moderne cadeaus. Mrs. Post had bijvoorbeeld kristal gekozen voor een 15 jarig jubileum, het moderne cadeau hiervoor werd een horloge.

Overigens vond deze dame dat niet alle huwelijksjubilea gevierd hoefden te worden. Na het 15e huwelijksjubileum moest men wachten tot het 20ste jubileum, de lijst met moderne cadeaus loopt wel door.

Daarna volgden al snel bloemisten met een lijst met bloemen die hoorden bij ieder huwelijksjubileum. Vooral deze lijst kent diverse varianten.

Geïnspireerd door de lijst met bloemen en edelstenen werden kleuren aan diverse huwelijksjubilea toegeschreven, de herkomst van deze lijst is onbekend.

home
© huwelijksjubileum.com - huwelijksjubileum geschiedenis